Sabtu, 21 Februari 2009

Resepi_LAKSA UTARA










Bahan-bahan:

Laksa (basah atau kering) direndam, direbus dan ditoskan

10 tangkai cili kering dikisar

2 biji bawang besar dikisar (lebih pun takpe)

6 ekor ikan kembung direbus, asingkan isi dan dikisar

Belacan dikisar sekali dengan bawang dan cili kering

Asam gelugor/ asam jawa

Bunga kantan

Daun kesom

Garam


Bahan untuk hiasan:

Cili merah @ hijau

Telur

Timun

Salad (kalau suka)

Limau


Cara membuatnya:

  • Bahan-bahan yang dikisar dimasukkan ke dalam periuk,
  • Campur air rebusan ikan dan tambah air jika perlu.
  • Masukkan ikan, asam gelugor, bunga kantan, daun kesom dan garam secukupnya.
  • Masukkan laksa yang telah direbus ke dalam mangkuk, letakkan bahan-bahan untuk hiasan.

*** Jumlah ikan bergantung. Lebih banyak ikan lebih sedap

*** Boleh guna ikan lain seperti sardin, tenggiri, ikan parang dll

Tiada ulasan: