Bahan-bahan:
Laksa (basah atau kering) direndam, direbus dan ditoskan
10 tangkai cili kering dikisar
2 biji bawang besar dikisar (lebih pun takpe)
6 ekor ikan kembung direbus, asingkan isi dan dikisar
Belacan dikisar sekali dengan bawang dan cili kering
Asam gelugor/ asam jawa
Bunga kantan
Daun kesom
Garam
Bahan untuk hiasan:
Cili merah @ hijau
Telur
Timun
Salad (kalau suka)
Limau
Cara membuatnya:
- Bahan-bahan yang dikisar dimasukkan ke dalam periuk,
- Campur air rebusan ikan dan tambah air jika perlu.
- Masukkan ikan, asam gelugor, bunga kantan, daun kesom dan garam secukupnya.
- Masukkan laksa yang telah direbus ke dalam mangkuk, letakkan bahan-bahan untuk hiasan.
*** Jumlah ikan bergantung. Lebih banyak ikan lebih sedap
*** Boleh guna ikan lain seperti sardin, tenggiri, ikan parang dll
Tiada ulasan:
Catat Ulasan